hefmastdelen

De hefmast van een heftruck is het gedeelte van de machine waar het natuurlijk eigenlijk om gaat. Met de hefmast worden immers de goederen die verplaatst moeten worden opgetild. Er zijn vele verschillende uitvoeringen hefmasten ontwikkeld afhankelijk van het gewicht van de te verplaatsen goederen en de hoogte waarop de goederen opgepakt op neergezet moeten worden.

Hefmast constructies

De hefmast van een vorkheftruck bestaat uit twee of meer mastdelen. De hefmast is zo gemaakt dat, wanneer je door het uitschuiven van de hefcilinder hoger heft, er meer mastdelen uitschuiven.

Hefmast uitvoeringen

Afhankelijk van de gewenste hefhoogte heb je de keuze uit de volgende mastconstructies:
• tweevoudige mast met 1 uitschuifbaar deel
• drievoudige mast met 2 uitschuifbare delen
Het voordeel van een drievoudige mast is een grote hefhoogte bij een lage doorrijhoogte. Wel wordt het zicht naar voren vaak beperkt door de hefcilinders en neemt de stabiliteit af als de mast verder wordt uitgeschoven.
Om het zicht van de bestuurder naar voren te verbeteren is de constructie met de centrale hefcilinder bij veel hefmasten gewijzigd naar twee zijdelings geplaatste hefcilinders. Door deze constructie heb je beter zicht naar voren. Dit wordt doorkijkmast genoemd.

Reserve-onderdelen voor hefmasten

De mastlagers waarmee de mastdelen kunnen verschuiven zijn aan slijtage onderhevig. De vele verschillende uitvoeringen en afmetingen kunt u de webshop vinden.

De hefketting wordt bij veiligheidskeuringen steevast op slijtage nagemeten. Ook kunt u zelf de slijtage meten met een kettingslijtage meter. Moet de hefketting vervangen worden, dan zult u zien dat u in de webshop stap voor stap naar precies de juiste hefketting wordt geleid.

De laadvorken, heftruckvorken of lepels zoals ze op de werkvloer genoemd worden. Vooral door het over de bodem schuiven bij het oppakken en neerzetten van ladingen ontstaat er slijtage. 

Afdichtingssets hefcilinders. Wanneer er lekkage is op de hefcilinders kan dit meestal verholpen worden door het plaatsen van een nieuwe afdichtingsset. Om de juiste afdichtingsset te vinden hebben we naast de heftruckgegevens ook de mastgegevens nodig.
Vaak zit er op de hefmast een typeplaatje met alle informatie van de hefmast. Ook heeft een aantal heftruckmerken een ingeslagen nummer in het mastprofiel (vaak op ooghoogte) of is er een nummer in de hefcilinder zelf geslagen.
Wanneer u  ons deze informatie doorgeeft bijvoorbeeld met een aanvraagformulier of door het opsturen van een foto, dan sturen wij u een offerte met de juiste afdichtingsset.